fbpx

Waarom dankbaarheid niet altijd de juiste oplossing is om in een positieve mood te komen: en wat dan vooral wél

Burnout_life_coach_Amsterdam

Gratitude is the best attitude”, “Waar ben jij vandaag dankbaar voor?” en “Schrijf 3 dingen op waar jij vandaag dankbaar voor bent”.

Het is je waarschijnlijk wel opgevallen: gratitude, of dankbaarheid, is overal.

Je ziet geregeld quotes op Instagram voorbij komen, bekende self-help goeroes passen het toe en er zijn zelfs hele boeken over het positieve effect van dankbaarheid geschreven (zoals The Gratitude Diary waarin Janice Kaplan beschrijft hoe een jaar lang leven in dankbaarheid haar leven 180 graden veranderd).

En terecht: dankbaarheid is een mooie en effectieve manier om jezelf in een positive state of mind te krijgen.

Door uit te drukken waar jij dankbaar voor bent voel je je namelijk gelukkiger en slaap je beter. Daarnaast activeert dankbaarheid de gebieden in je hersenen die dopamine aanmaken. En dopamine stimuleert jou weer om meer van hetzelfde te doen: waardoor je nog dankbaarder wordt. Des te vaker je dus stilstaat bij alles wat nu al goed is, des te meer je het positieve effect gaat voelen.

Maar: heb je wel eens gemerkt dat wanneer je echt niet lekker in je vel zit, het benoemen van dankbaarheid weinig uithaalt?

Sterker nog: dat het op zo’n moment juist frustrerend kan werken? Terwijl het de manier zou moeten zijn om je goed te gaan voelen (toch?).

In deze blog leg ik je uit waardoor dit komt (ik kan je nu alvast verklappen: het ligt niet aan jou!) en geef ik je de tip die vaak wel werkt.

Het begint bij de volgende 3 uitgangspunten:

  1. Dankbaarheid is een emotie (misschien denk je nu - duh - maar just to be sure ;-))
  2. Gedachten en emoties zijn energie. Afhankelijk van wat het is dat je denkt of voelt heeft die energie een bepaalde trilling, of frequentie.
  3. Een positieve gedachte of emotie zoals dankbaarheid of liefde heeft een hogere trilling. Een negatieve gedachte of emotie zoals angst of hulpeloosheid heeft een lagere trilling. Daartussen bestaan er een hele hoop andere emoties zoals verveling, twijfel en woede.

De Emotional Guidance Scale (Abraham Hicks ©) laat deze reeks aan emoties mooi zien.

Om het positieve effect van dankbaarheid te ervaren is het het allerbelangrijkste dat je de emotie van “dankbaar zijn” ook echt in je lichaam kunt voelen.

Als je denkt “ik voel me zo dankbaar voor mijn lieve vriendinnetjes” terwijl je je zwaar belabberd voelt, kan je opdreunen wat je wilt maar heeft het niet het gewenste effect.

Herken je dit?

Dat komt omdat je op dat moment in een emotie zit die te ver van dankbaarheid af ligt, en de afstand gevoelsmatig simpelweg te groot is om te overbruggen. De gedachte blokkeert dan, en het gevoel van dankbaarheid blijft uit. Zoals Abraham Hicks zegt: “you can’t get there from there”.

Twee voorbeelden:

Scenario 1: Je bent op werk en hebt vanavond date night met je vriend, maar hebt een drukke dag gehad en zit dik in de stress over een last-minute deadline.

Je vraagt je af hoe je alles in godsnaam op tijd gedaan krijgt: “Hoe ga ik deze deadline ooit halen, ik krijg die collega van marketing maar niet te pakken en die moet ik echt spreken. Ik had beloofd dat ik vanavond echt een keer lekker zou gaan koken maar ik heb nog geen idee wat ik ga maken, de boodschappen heb ik ook nog niet gedaan en ik wil mijn vriend niet teleurstellen.

Of:

Scenario 2: Je hebt een burn-out en voelt je alleen, zoekende, vol vragen: “Hoe lang gaat mijn burn-out nog duren? Iedereen om me heen gaat door met leven en ik zit thuis en sta stil, Ik voel me zo moe, en alles voelt zo uitzichtloos. Alsof mijn hele leven op losse schroeven staat - en ik geen idee heb hoe en wanneer ik hier ooit weer uit ga komen.”

Op dit soort momenten - waar je je angstig, verdrietig of geïrriteerd voelt - is dankbaarheid (“wat schijnt de zon toch heerlijk vandaag”) vaak niet de beste oplossing.

Sterker nog: het kan je nog verder frustreren en je huidige emotie juist versterken.

Deze realisatie was voor mij echt een eye-opener.

Ik kan me namelijk zowel momenten herinneren waarop ik dankbaarheid succesvol als minder succesvol heb toegepast - alleen begreep ik nooit waar het verschil 'm in zat.

Maar wat is de oplossing dan wel, en wat kan je doen om je wel meteen beter te gaan voelen?

Dat is….

Het vinden van de next best thought.

Een gedachte die gevoelsmatig wel aanslaat: die je wel gelooft, die oplucht en waardoor je je een stukje beter gaat voelen. Ook al is het maar 1 procent. Hierdoor verminder je de weerstand in je hoofd en zal je ook in je lichaam meer ontspanning voelen.

Bijvoorbeeld:

Scenario 1:Ik heb wel vaker in deze situatie gezeten en het komt altijd goed”, “Mijn vriend houdt echt niet minder van me als ik iets minder uitgebreid kook dan ik heb beloofd” en “Er is altijd een oplossing, ik heb voor hetere vuren gestaan”.

Scenario 2: “Het is allemaal ok, ik mag me nu verdrietig voelen”, “Alles komt goed, alles is al goed” of “Ik ben niet de enige: er zijn meer mensen die een burn-out hebben gehad en die er heel goed van zijn hersteld”.

Dus:

  1. Zoom uit, relativeer, en stel jezelf de vraag: “Welke gedachte gaat me helpen om me nu beter te voelen?” Kijk wat er omhoog komt.
  2. Gedachte gevonden? Plak er dan eentje van dezelfde categorie achteraan. Dus een gedachte die je net weer een stapje beter laat voelen. Je zult zien dat je binnen no-time verschilt voelt :-).
3 tips:
  1. Waar je ook staat, de vuistregel is altijd dat je de emotie in je lichaam kunt voelen (en je er dus een lichter, fijner of positiever gevoel van krijgt).
  2. Als dat niet zo is ligt de gedachte nog iets te ver weg: zet dan een kleinere stap en kies een gedachte die wel bij je binnenkomt.
  3. Des te algemener je je gedachten houdt, des te makkelijker ze “blijven plakken”. Als je een marathon gaat rennen en het spannend vindt of het je gaat lukken, voelt het haalbaarder om te denken dat "dit al meerdere mensen is gelukt en ik er dus op vertrouw dat het mij ook gaat lukken”, dan dat je jezelf vertelt dat je 'm "in 3 uur 55 gelopen moet hebben."

Ik ben heel benieuwd wat jij van de next best thought vindt!

Laat het me even weten in de comments.

Ps. Als een emotie zo overheersend is dat het vinden van de next best thought niet helpt, zijn er andere manieren die je kunnen helpen om je lichter en positiever te voelen. Deze technieken gebruik ik in mijn coaching veel. Benieuwd hoe ik je hiermee kan helpen? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan!

Meer info:

Burn-out coaching
Life coaching
Over Fleur

Bronnen

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top