Spirituele nuchterheid: waarom ook JIJ het nodig hebt

Burnout_life_coach_Amsterdam
Spirituele nuchterheid: de #1 levensbehoefte

Ik zie het steeds meer om me heen: een groeiende behoefte onder millennials om hun drukke bestaan te combineren met het leven vanuit een verhoogd zelfbewustzijn. Spirituele nuchterheid, zoals ik het zelf noem, is wat mij betreft de #1 voorwaarde om gelukkig, gezond en succesvol te kunnen zijn in de snelle wereld van vandaag. In deze blog leg ik uit waarom.

Generatie Y of generatie prikkels

Per dag kijk je gemiddeld 50 tot 100 keer op je telefoon, breng je 3 tot 5 uur door op social media, en krijg je een uiteenlopend aanbod van 247 tot 3000 reclameboodschappen op je af.* Het dagelijks aantal prikkels van nu staat gelijk aan de hoeveelheid die onze voorouders rond 1800 in een heel jaar te verwerken kregen. Welkom in de wereld van de millennial, oftewel de generatie van prikkels.

Run Forrest: waarom stress eigenlijk heel goed voor je is

Stress is van oorsprong een essentiële reactie op een levensbedreigende stimulus. Even heel simpel gezegd: als er in de de oertijd een tijger voor je neus stond, dan moest je maken dat je wegkwam. En dus schoot je lichaam in een acute fight or flight response. Een intense, kortdurende en gezonde reactie die ervoor zorgde dat jij zo snel mogelijk weg kon komen. Daarna kon je bijkomen door een paar uur te chillen onder een boom. Jij gered, je lichaam uitgerust, iedereen blij (behalve de tijger… :-)).

Anno 2018: collectief in de overlevingsstand

Waar het aantal prikkels in de oertijd dus relatief laag was, gaat het in onze samenleving door het dak. Sterker nog, het blijft alleen maar toenemen. Omdat 1. onze stress response niet op hetzelfde tempo is mee geëvolueerd en 2. we tegenwoordig veel minder tijd maken om goed uit te rusten (want we zijn zo druk), staat ons lichaam continu onder milde, chronische stress. Oftewel: we staan collectief in de overlevingsstand. Op de lange termijn zijn dit precies de ingrediënten voor een overprikkeld brein. Er moet iets veranderen in onze manier van leven, anders gaat het, zoals de cijfers nu al laten zien, bij veel millennials fout.

Bewustwording = het nieuwe goud

Het is dus zo belangrijk dat je jezelf aanleert om een gezonde balans tussen activiteit en rust te bewaren. Je lichaam heeft nou eenmaal hersteltijd nodig om te zorgen dat je lekker in je vel zit en blijft zitten. Door je bewust te worden van hoe het met je gaat kan je keuzes maken die goed voor JOU zijn. Pas dan ga je je energiek voelen en neem je de controle terug over je leven. En ja, dat is echt goud waard.

De oplossing: dat ben jij

Bewuster in het leven staan is makkelijker gezegd dan gedaan. Het vraagt oefening om je op jezelf te focussen. Je bent waarschijnlijk gewend om je aandacht op dingen buiten jezelf te richten, op de meningen van je collega’s, de nieuwste outfit van Beyonce of de sale bij H&M. Alhoewel het vertrouwd voelt, leiden deze dingen juist heel erg af van de essentie: en dat ben jij. De enige oplossing ligt in jezelf, niet buiten jezelf.

Begin klein, maar consistent

Bewustwording is in essentie niets anders dan je aandacht bij jezelf houden. Je aandacht is een spier die je moet trainen, en eentje die op dit moment misschien nog heel zwak is. Begin daarom klein. Het heeft meer effect om dagelijks een kort moment bij jezelf stil te staan, dan wekelijks een half uur.

Een bekende en fijne manier om hiermee te beginnen is door je te focussen op je ademhaling. Bijvoorbeeld door dagelijks 3 keer bewust in- en uit te ademen. Als je dit een tijdje hebt gedaan kan je het uitbreiden naar 5 ademhalingen, een minuut, vijf minuten enzovoort.

Vergroot je zelfbewustzijn en de wereld is van jou

Wil je je gedrag, gedachten en de relatie met jezelf op diepgaande manier veranderen? Dan is dit de allerbelangrijkste stap om te nemen. Stap uit die oh zo bekende doenersmentaliteit en neem wat vaker een moment om echt even bij jezelf stil te staan. Don’t forget: jij bent de oplossing en hebt zoveel meer controle dan je denkt. De keuze is aan jou!

Wil je wel wat meer spirituele nuchterheid in je leven brengen, maar kan je wel wat hulp gebruiken? Laat het me even weten.

Liefs,

Fleur

Ps. Vind je dit een leuke blog, of ken je iemand die dit zeker moet lezen? Deel 'm dan op social media of laat een reactie achter in de comments!
*Bronnen:

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *