Omarm je oma hobby: zo maak je niks doen nuttig!

Burnout_life_coach_Amsterdam
IMG_2604-2

Ik hoor het vaak van mijn coachees die overprikkeld zijn of burn-out klachten hebben maar niet de rust kunnen vinden om toe te geven aan ontspanning. “Ja maar wat moet ik dan gaan doen, de hele dag op de bank liggen? Dan heb ik het gevoel dat ik niks aan het doen ben en nog steeds niet vooruit kom.”

In deze blog leg ik je uit waarom niks doen juist heel nuttig is en hoe je het nog leuk kan maken ook!

Op zoek naar balans
Je lichaam is altijd op zoek naar balans tussen inspanning en ontspanning, oftewel homeostase. Het deel van je zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor inspanning en daarmee je stress response is het sympathische deel. Het parasympathische deel houdt zich bezig met de relaxation response: ontspanning en herstel. 

De ingrediënten van een overprikkeld brein
Zoals ik eerder deelde in deze blog zijn we tegenwoordig blootgesteld aan relatief veel prikkels. Daarnaast is onze leefstijl zo actief dat ons sympathische zenuwstelsel overuren maakt. We maken echter te weinig tijd om goed uit te rusten, waardoor ons lichaam niet goed kan herstellen en we uit balans raken. Als dit een tijdje zo aanhoudt kan dit de oorzaak zijn van een overprikkeld brein en op de langere termijn leiden tot burn-out klachten. 

Leren om te niksen: afkicken maar!
Omdat je zo lang in de doe-modus en de 'presteerstand' hebt gestaan moet je letterlijk afkicken voordat je je rust weer gaat vinden. En dat kan een tijdje duren. In eerste instantie kan je zelfs het idee hebben dat het allemaal wel meevalt met je vermoeidheid. Pas als je er aan toegeeft en leert om je rust te nemen merk je pas hoe het echt met je gaat.

Nuttig niksen doe je zo
Niksen is dus nodig om te herstellen en je lichaam weer in balans te krijgen. Want ook al heb je het gevoel dat er niks gebeurd, als je niks doet gebeurd er juist ontzettend veel. Het is dus super nuttig en eigenlijk heel erg normaal. Denk maar eens aan het dierenrijk: een leeuw spant zich enorm in (bijv. tijdens het jagen) maar neemt daarna uitgebreid de tijd om uit te rusten en bij te komen. 

Maar hoe doe je dat, zeker als je lange tijd als stuiterbal hebt geleefd en weinig rust in je donder hebt?

Vind jouw oma hobby
Laatst zei iemand tegen me: “Ik denk dat iedereen wel een oma hobby heeft waar hij of zij echt blij van wordt.” Oftewel: een hobby die je rust brengt, die je makkelijk thuis kunt doen en waardoor je ontspant. En ja, dit is zo herkenbaar en heeft mij ook enorm geholpen tijdens mijn burn-out. 

Lak je nagels, lees een boek, schrijf je gedachten op in een schriftje, schrijf een gedicht of een brief, begin met breien, kleur in een kleurboek (voor volwassenen, ja die bestaan!), ga die bananencake bakken, maak een schilderij, geef je planten extra veel liefde, loop een rondje met de hond van de buren of ga op de bank zitten met een theetje en kijk naar de voorbijdrijvende wolken in de lucht.

Maak het jouw geluksmoment
Kies iets wat bij jou past, waar je stiekem heel gelukkig van wordt, en doe het met liefde. Leg je telefoon weg en geef het je volledige aandacht (want juist door elke keer op je telefoon te kijken rust je niet goed uit). Je zult merken hoe ontspannen het is en wat voor een voldaan gevoel het je geeft. Als je je na een tijdje moe voelt, dan stop je gewoon en ga je er op een later moment weer mee verder.*

Iedereen heeft een oma hobby
Ja, jij ook! Misschien moet je 'm alleen nog ontdekken. Als er niet meteen iets bij je opkomt, bedenk dan eens in welke dingen je je als kind al uuuren kon verliezen. Of bedenk wat je altijd al wilde doen maar waar je nooit tijd voor had. Zorg er wel voor dat het niet te inspannend is, dat het je vooral energie geeft en het weinig energie kost. 

Liefs,

Fleur

* Tip: Begin altijd met iets waarvan je verwacht dat het je ongeveer 50% van de energie gaat kosten die je denkt te hebben. Het kan zijn dat er dagen of periodes zijn in je burn-out dat je zo moe bent dat je favoriete oma hobby teveel voor je is. Dat is helemaal ok, luister vooral heel goed naar jezelf. Verander 1) van activiteit (laat de hond van de buren bijv. niet uit, maar blijf lekker thuis met een theetje op de bank) of 2) stel het gewoon nog even uit. 

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven?

4 gedachtes op “Omarm je oma hobby: zo maak je niks doen nuttig!”

  1. Ik ben ook begonnen met oma lobbies. Haken, kleuren, puzzelen en handletteren. Klinkt soms suf maar ik vind het fijn om te doen en ik laad er van op! Lekker muziekje op de achtergrond en ik ben super zoet haha.

  2. Yesss de oma hobby is the best!! Afgeleid van al het andere (werkt eigenlijk als een meditatie) en je voelt de geluksmomentjes gegarandeerd! Goed stuk Fleur 🙂 xx

    1. Fleur Brunninkhuis

      Dankjewel! Het is inderdaad net meditatie, omdat je zo mindful bezig bent en er helemaal in op kan gaan (en je er ook nog eens heel happy van wordt!). Oma hobby rocks! xxx

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *