fbpx

Je liefdesrelatie met meditatie naar een next level brengen? Deze tip helpt je op weg!

IMG_3768 (1)

Als je me al wat langer volgt weet je dat ik verliefd ben op meditatie.
Ik doe het meestal first-thing in the morning: het is voor mij dé perfecte kickstart van de dag. 

Mijn liefdesrelatie met meditatie begon tijdens mijn burn-out, en duurt tot op de dag van vandaag voort.
Ik kan me geen leven meer zonder meditatie voorstellen. Het is de manier om bij mezelf in te checken waar ik sta. Te voelen wat ik nodig heb. Tot rust te komen, mijn gedachten te laten voor wat ze zijn en me te verbinden met mijn intuïtie. Om tot helderheid, inspiratie en inzichten te komen die ik met mijn gezonde, goedbedoelde verstand (sorry hoofd) niet kan bedenken. En zo kan ik nog wel even doorgaan: de voordelen van meditatie zijn eindeloos.

Mediteer je zelf? Dan weet je waarschijnlijk dat geen enkele meditatie hetzelfde is.
Vaak is het superfijn. Dan kom je tot ontspanning en ervaar je dat ultieme bliss gevoel: die oneindige lichte, open ruimte waar je het liefste voor altijd in wilt blijven hangen (heer-lijk). Maar soms is je lovestory wat minder rooskleurig: dan voelt het vooral heel druk in je hoofd en lijkt het uitdagender om je rust te vinden.

Juist dit is het uitgangspunt van meditatie: welke ervaring je ook hebt, het is altijd goed.
Ongeacht of je veel of weinig gedachten hebt, je je onrustig voelt of je telkens wordt afgeleid.

Het kunnen zijn met wat is - that’s the practice.
Als je volledig accepteert wat er zich binnenin jou afspeelt, en je een gedachte of emotie met een aandachtige, liefdevolle blik bekijkt zonder dat je je ermee identificeert, ontstaat er ruimte. 

En that’s where the magic happens: want alles wat jij omarmt, laat jou vanzelf los.
Met als gevolg dat je je na een meditatie vaak lichter, vrijer en meer ontspannen voelt. 

De laatste weken liep ik echter tegen een hardnekkig (negatief) gevoel aan. En hoeveel ik ook mediteerde en mijn gevoel de ruimte gaf: loslaten deed het me niet.
Natuurlijk vond mijn hoofd er van alles van: als geoefende mediteerster zou ik toch in staat moeten zijn hier mee om te gaan? Maar nee - dit was iets dat ik niet eerder had meegemaakt. 

Mijn ego voelde zich flink gekrenkt.
Het voelde alsof mijn geliefde meditatie - mijn safe haven en gevoelsmatige oplossing voor alles - me deze keer in de steek liet. Alsof onze liefdesrelatie kortstondig werd verbroken. 

En toen kreeg ik - juist tijdens het mediteren 😉 - de ingeving dat ik naar het Inner Beauty Retreat moest gaan.
Het was een heel sterk gevoel, en: toevallig zou het retreat anderhalve week later in Portugal plaatsvinden. Omdat mijn intuïtie het zo duidelijk aangaf en ik er niet omheen kon boekte ik een last-minute ticket en ging. 

Mijn gevoel kreeg gelijk: het was alles (en meer) dan ik gehoopt had. 

En, not surprising, vond ik the missing piece to my puzzle waar ik in eerste instantie voor ging.
De oplossing was simpel, makkelijk en logisch. Het voelde als een verademing. Hij klikte meteen. Ga je first thing in the morning mediteren, maar zit je niet zo lekker in je vel?

Zorg er dan voor dat je eerst beweegt. Move some freaking energy. That’s it!
Hieronder leg ik ‘m verder uit.

Alle emotie (positief of negatief) is levensenergie. Dat energie graag wil stromen, dat wist ik al.
Door een emotie te uiten zorg je ervoor dat jouw energie in beweging blijft. Ongeacht of je gelukkig, boos of verdrietig bent, is het dus het heel gezond om je emoties te laten zien (hier zal ik binnenkort een aparte blog over schrijven). 

Stroomt je energie, dan voel je je goed en ben je een vrolijke bruisbal.
Stroomt ie minder goed, dan geldt het tegenovergestelde. 

Zoals gezegd probeer ik in mijn meditaties daarom altijd de ruimte te geven aan de emoties die ik voel.
(Ik heb een hele fijne meditatie voor je opgenomen die je helpt om je emoties toe te laten en te omarmen - die kan je hier gratis downloaden). Meestal zorgt dit voor een gevoel van opluchting - maar dus niet altijd.

Een andere manier om je energie te laten stromen en geluksstofjes aan te maken is beweging.
Na een yogalesje, een rondje rennen of een goede workout in de sportschool voel je je vaak herboren. Ook hier was ik me van bewust.

Maar wat ik me niet realiseerde is dat eerst bewegen je meditatie kan verrijken.
En dat als je vastzit en je je energie weer wilt laten stromen, het een droomcombinatie is.

Als je ‘s ochtends wakker wordt, is je lichaam namelijk relatief minder soepel en stroomt je energie minder lekker door omdat je een nacht lang gelegen hebt.
Als je op dat moment met een negatieve gedachte of emotie opstaat, is het uitdagender om te gaan mediteren dan als je wakker wordt in een positive vibe. 

Wat je in dat geval kunt doen is in beweging komen voordat je gaat mediteren, zodat je energie weer lekker stroomt!
Bijvoorbeeld door een rondje te rennen in het park, op en neer te springen in je kamer, een yogalesje te doen, of een ontspannen muziekje op te zetten en te dansen. Ongeacht de tijd die je hebt is er altijd een vorm van beweging die je kunt doen (een koude douche nemen werkt namelijk ook ;-)!). Kies vooral iets dat je leuk vindt en dat bij jou op dat moment past. 

Door eerst te bewegen en dan te mediteren, maak je dieper contact met je lichaam. En doordat jouw energie weer stroomt, kan een emotie makkelijker losweken, naar boven komen, en jou vervolgens loslaten :-).

Het fijne is: je kunt dit inzicht op ieder moment van de dag toepassen om in een positieve flow te komen of je mood een boost te geven - ook zonder dat je erna mediteert
Als je op werk maar naar je scherm aan het turen bent, een brainfreeze hebt of voelt dat je een dikke middagdip hebt (hallo 4 uur!): 

Kom achter je bureau vandaan en move some energy baby! 

Zelfs een blokje om zorgt er al voor dat je stressniveau daalt, je je positiever gaat voelen en je meer inspiratie, creativiteit en productiviteit krijgt. (bron) Win-win dus!

Als je overspannen bent of een burn-out hebt helpt deze tip zeker ook
Zorg er dan wel voor dat je kiest voor een (relatief) korte activiteit met een (veel) lichtere intensiteit, zoals een rondje in de buurt lopen, naar een yin- of restorative yoga lesje gaan of een massage nemen. Iets dat goed voelt voor jou, dat past bij de fase waar je inzit en waarbij je rekening houdt met jouw energieniveau op dat moment. 

Ik weet nog heel goed hoe blij ik tijdens mijn burn-out herstel werd als ik een aantal nummers in de woonkamer stond te dansen.
Een paar happy songs maakten al een groot verschil voor mijn stemming.

Sinds ik terug ben van het Inner Beauty Retreat ben pas ik dit nieuwe inzicht zoveel mogelijk toe.
Ik ren ‘s ochtends door het park en mediteer daarna, dans op muziek tussen coach sessies in en ga een rondje buiten lopen als ik de flow achter m’n laptop even niet voel.

Het geeft me een hele fijne boost en I love it. En: het heeft de relatie tussen mijn geliefde meditatie en mij weer volledig hersteld ;-).

Ik ben heel benieuwd of jij jezelf in dit inzicht herkent en hoe jij ervoor zorgt dat je je lekker in je vel blijft zitten. 

Leuk als je het me in de comments laat weten!

Meer info:

Burn-out coaching
Life coaching
Over Fleur
Gratis meditaties
Inner Beauty Retreat

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top