fbpx

Global warming & burn-out: ik ben blij dat er zoveel mensen met stress en burn-out klachten zijn. Dit is waarom.

Burnout_life_coach_Amsterdam

Vanochtend zat ik met 25 graden op mijn balkon te mediteren. Ik kon mijn gedachten niet stil krijgen - er ging van alles door m’n hoofd en iets in mij zei heel duidelijk: deel dit.

So here it goes:

Wat er op dit moment gebeurt op individuele schaal met het hoge (stijgende) aantal burn-outs, gebeurt op collectieve schaal met de opwarming van de aarde. Het Universum laat 1:1 aan ons zien wat er bij ons speelt: we are burning out.

Global warming is een exacte weerspiegeling van de manier waarop we op dit moment in de Westerse wereld voornamelijk leven - individualistisch, gestrest, oppervlakkig, gefocust op de buitenkant.

We worden gevormd door een prestatie- en consumptiemaatschappij waarin druk zijn, altijd maar doorgaan en een goed salaris en CV worden verheerlijkt.

Maar als mens hebben we in essentie een diepe behoefte aan echte verbinding, aan balans tussen in- en ontspanning en zingeving. En voelen we ons geleefd door de eisen en de normen en waarden van een maatschappij die hierin niet of nauwelijks kan voorzien.

Voor millennials voelt dit als grote zoektocht: juist doordat we zijn opgegroeid met het idee dat geluk maakbaar is; dat we het buiten onszelf kunnen vinden, zolang we maar hard genoeg werken, vergeten we het allerbelangrijkste stukje dat ons het meeste geluk brengt: en dat zit in onszelf.

De (onbewuste) leegte die hierdoor ontstaat vullen we op met quick fixes:

Netflix, Instagram, snel een nieuw jurkje shoppen online (want: volgende dag afgeleverd), vrijmibo’s. Chocola, drankjes doen, one night stands, drugs, weekenden doorhalen. Het consumeren van alles wat op de korte termijn even voldoening geeft.

Met als gevolg dat veel millennials niet écht gelukkig zijn.

Dat we op economische schaal “welvarender zijn dan ooit”, maar we emotioneel nog nooit zo ziek zijn geweest. Dat we diep van binnen zoekende zijn, slechts voldoen aan de verwachtingen van anderen, met als resultaat dat we collectief keihard tegen de lamp lopen.

Het is hét recept voor een generatie van stressed out, burnt-out millennials. En daarmee hét recept voor een planeet die opbrandt.

Het goede nieuws: things are changing. Als je een burn-out hebt, wordt je gedwongen om heel eerlijk naar jezelf te gaan kijken.

Kan je letterlijk geen kant meer op. Moet je je aandacht wel van buiten naar binnen verplaatsen om te ontdekken wat wél voor jou werkt. De natuur doet hetzelfde. Ze houdt ons net zo lang een spiegel voor totdat we de boodschap en de les begrijpen.

En wat er dan ontstaat is zo mooi: je maakt weer contact met je intuïtie, de meest liefdevolle plek in jezelf.

Je wordt bewuster, je gaat voelen wat jouw waarheid is, en je gaat je meer en meer verbonden voelen met de mensen en de wereld om je heen. Vindt je voldoening in jezelf en heb je veel minder de behoefte om een leegte op te vullen met dingen buiten jezelf. Daardoor ga je keuzes maken die duurzamer zijn en die daarmee beter zijn voor onze planeet.

Denk aan minder consumptiedrang, vaker veganistisch eten, duurzamere kleding kopen, etc.

Het is geen toeval dat er zoveel mensen met stress en burn-out klachten zijn. En daar ben ik blij om. Sterker nog: het is dé oplossing die we nodig hebben.

Steeds meer mensen openen hun ogen in een wereld die grotendeels slaapt. Steeds meer mensen kiezen voor liefde, voor authenticiteit, voor duurzaamheid, voor een mooiere, liefdevollere wereld. Ze bloeien op tot de meest echte versie van zichzelf. Ze kiezen voor een zinvol leven waarin voldoening de norm is, in plaats van de quick fix. En maken daarbij de wereld écht een beetje mooier.

✨ Als je een burn-out hebt kan ik me voorstellen dat je dit grotere plaatje (nog) niet ziet, dat het lastig te begrijpen is waarom jij nu door deze uitdagende fase heen gaat. Weet dat het een higher purpose heeft, en weet dat het niet voor niets gebeurt. Dat je in een enorme mooie, waardevolle persoonlijke transformatie zit - en dat deze ervaring jou als persoon, maar ook de wereld om je heen, op de lange termijn enorm gaat verrijken.

Meer info:

Burn-out coaching
Life coaching
Over Fleur
Stuur me een berichtje

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top