fbpx

Kerststress? 6x genieten van december (met een burn-out) doe je zo!

Burnout_coach_Amsterdam

December, de meest feestelijke en nostalgische maand van het jaar!
En ook al is het pas half november, de retailers uit de UK hebben hun mooiste kerstcampagnes alweer uit de kast getrokken, Sinterklaas is weer in het land en de dagen worden steeds korter. (Wil je in een hele fijne kerststemming komen? Kijk dan vooral even deze feelgood kerstcommercials van John Lewis, Sainsbury’s en Heathrow Airport!).

Maar december betekent ook heel veel uitnodigingen voor gezellige etentjes, borrels en feestjes
Bezoekjes aan familie, gedichten schrijven, kadootjes kopen. De kerstbrunch op werk of voor vriendinnetjes regelen. Het dessert maken op Eerste Kerstdag bij je ouders thuis. Nog even een leuke outfit regelen voor Oud & Nieuw.

Supergezellig, maar naast je drukke sociale leven, je full-time baan en misschien wel je gezin kan het behoorlijk stressvol zijn
Zeker als je een burn-out hebt kan je gevoel van stress al oplopen bij het krijgen van de vele uitnodigingen. Want waar wil (en kan) je heen, en waar niet? Is het niet raar dat je het ene feestje afzegt, en wel naar het andere gaat? Stel je mensen niet teleur?

In deze blog deel ik 6 tips om met alle uitnodigingen voor de decembermaand om te gaan zodat je volop kunt genieten zonder dat je jezelf voorbij loopt
Heb je geen burn-out? Ook dan kunnen deze tips je goed van pas komen!

1. Mindset: zie de decembermaand als een groot experiment dat sowieso gaat slagen
Kort maar krachtig: verander je mindset. Juist in december word je extra getest om je grenzen aan te geven, je balans te vinden en jezelf op de allereerste plek te zetten. Zie het als een tijd waarin je gaat uitproberen wat wel voor je werkt en wat niet, maar waarin je niets goed of fout kunt doen. Dat is het allerbelangrijkste. Daardoor haal je de druk van de ketel en laat je je verwachtingen los. Je doet wat jij denkt dat het het beste is, en dat is meer dan genoeg!

2. Jij op 1: het gaat erom wat goed is voor JOU
Yes, een hele belangrijke! Ik zeg het vaker, en zeker in december is de kans groot dat je hier meerdere keren op getest wordt: kies wat goed is voor JOU. Niet voor de mensen die het feestje geven. Niet voor je vriendinnetjes, je manager of je collega’s. Het gaat om jou. Jij wilt je lekker in je vel blijven voelen, en dat is prioriteit nummer 1. Als jij als een ellendig hoopje aan het kerstdiner bij je familie zit heeft niemand daar wat aan en is dat alleen maar heel vervelend. Liever naar een feestje minder maar wel kunnen genieten van de momenten dat je wel gaat, dan andersom! Als je het lastig vindt om keuzes te maken, herinner jezelf dan altijd hieraan.

3. Voel welke reactie een uitnodiging bij je oproept en maak een lijstje met december prioriteiten
Ok, maar hoe doe je dat dan precies? Ga heel goed bij jezelf na waar je wel en niet heen wilt (of waar je simpelweg niet heen kunt gaan). Diep van binnen weet je dat namelijk allang. Welk gevoel roept het bij je op? Denk je meteen “dit wil ik liever niet” of krijg je het benauwd? Dan gaat die van je lijstje af. 
Als je een uitnodiging krijgt waarvan je meteen voelt "dit zou ik heeeel leuk vinden, hier heb ik zin in", dan ga je in principe wel (maar: onder voorbehoud. Zie de volgende tip!).

Maak een overzicht van alle borrels, etentjes en feestjes waar je een “JA” gevoel bij hebt en zet ze onder elkaar in volgorde van belangrijkheid. Highlight er een, twee of drie waar je zeker bij wilt zijn (zoals het kerstdiner met je familie), en zet die met een grote gouden rand in je agenda. Die staan vast en daar kom je niet meer aan. Kijk nu nog eens naar je lijstje. Hoe voelt die? Als je er enthousiast van wordt is dat een teken dat je goed zit! Zo niet, maak dan een aanpassing.

4. Creëer ruimte voor jezelf: laat weten dat je er in principe bij bent, maar wel onder voorbehoud
Laat de mensen op het lijstje vervolgens weten dat het je heel leuk lijkt om bij hun feestje te zijn, maar dat je op de dag zelf definitief laat weten of je komt. Doordat je energie tijdens een burn-out laag en minder stabiel is, kun je nu simpelweg nog niet weten hoe je je over een maand zal voelen, of wat het effect van alle decemberfeestjes op je energieniveau zal zijn.

In principe ben je er dus bij - maar onder voorbehoud. Juist doordat je nog niet 100% toezegt creëer je én ruimte voor jezelf én schep je duidelijkheid naar je vrienden en familie toe.

5. Bekijk per moment wat goed voor je is en stel je verwachting bij waar nodig
Doordat je je prioriteiten hebt gesteld, keuzes hebt gemaakt en je verwachtingen naar je familie, vrienden en collega’s hebt gemanaged heb je een heel mooi overzicht van je decembermaand gemaakt. Maar er komt een moment waarop je misschien merkt dat je net iets teveel hooi op je vork hebt genomen, of dat je juist energie overhoudt. Kijk dan opnieuw naar je lijstje en stel je verwachting bij.

6. Geniet van alle momenten waar je wél bij bent
Het allerbelangrijkst! Geniet van alle dingen die je wél doet. Kwaliteit gaat deze decembermaand echt boven kwantiteit.

Onthoud: blijf heel lief voor jezelf.
Je doet je hartstikke je best en dat is alles wat je kunt doen.

Welke tip helpt jou het meest bij je december planning? Laat het me weten in de comments!

Liefs,

Fleur

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top