fbpx

Namayay gastblog: “Hoe een burn-out je hart opent”

Voor Namayay.nl schreef ik deze gastblog over hoe een burn-out je hart opent en waarom je je intuïtie niet langer kunt (en wilt!) negeren. 

“Knowledge speaks, wisdom listens” – Jimi Hendrix. 

Het moment dat ik stopte met mijn corporate baan
Ik was op vakantie in Griekenland en merkte dat ik het steeds sterkere gevoel in mijn onderbuik niet langer kon negeren. Het fluisterde: “Fleur, doe het gewoon. Zet die stap. Ga iets met je burn-out ervaring doen. Ga anderen helpen. Dat is wat je te doen hebt, dat is waar je hart ligt. Je kunt het niet langer aan jezelf verantwoorden dat je op deze manier verder blijft gaan.”
De realisatie: “Ik kan niet meer terug”
Spannend? Ja! Onzeker? Ja. Maar exciting. YES! Want als mijn burn-out me iets heeft geleerd is dat mijn intuïtie altijd weet wat het beste voor mij is. Het is mijn interne coach die me precies de kant op wijst die ik op mag gaan. Die voor me instaat, die niets liever wilt dan dat ik groei en het allerbeste uit mezelf haal.
Jouw (en mijn) intuïtie spreekt de waarheid
Nou hoor ik je denken: “intuïtie?”. Het woord kan wat onwennig aanvoelen. En dat is niet gek, want veel millennials zijn het contact met hun intuïtie grotendeels kwijtgeraakt. En laat dat nou precies de reden van het hoge aantal stress en burn-out klachten in deze groep zijn.
Ga (zoals kinderen) op je gevoel af
Bijvoorbeeld een peuter die extreem gefascineerd (lees: gillend van plezier) achter een duif aan rent? Die niet stilstaat bij wat de omgeving denkt, of zich afvraagt of zijn gedrag binnen het plaatje van de samenleving past? Kinderen doen nog precies waar zij zin in hebben, vaak tegen de planning van hun ouders in. Dat komt omdat ze nog extreem verbonden zijn met hun intuïtie.

Je intuïtie volgen is namelijk niks anders dan doen wat goed voelt voor JOU. Het is doen waar je hart sneller van gaat kloppen. Het is het gevoel van opwinding, enthousiasme en geluk nastreven. Het laat je energie stromen en zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit. Het geeft je leven kleur. En dat is het beste gevoel dat er is.

Maar naarmate je ouder wordt leer je dit grotendeels af. Je wordt je bewuster van de verwachtingen van de samenleving en vormt je naar de meningen van anderen. Maar juist door goedkeuring van buitenaf te zoeken zet je je gevoel en behoeftes op een tweede plek, en ontneem je jezelf precies wat jou uniek maakt en – niet onbelangrijk – energie geeft.

Zo zit je lekkerder in je vel
Als je een stukje zingeving mist of je gestrest of burnt-out voelt, is dat een teken dat je je intuïtie veel vaker op mag gaan zoeken. Het is de voorwaarde om je weer lekker in je vel te gaan voelen. Want pas als je voelt uit welke dingen jij plezier haalt kun je keuzes gaan maken die bij JOU passen. Keuzes die je helpen om op te laden en een kwalitatiever leven te creëren dat voor jou werkt.

Maar: hoe weet je nou of je verstand of intuïtie spreekt?

6 tips om je intuïtie te herkennen:

Tip 1: Mediteer: maak je “verticale verbinding” je #1 prioriteit
Je “verticale verbinding” – die met jezelf – is de belangrijkste relatie die je hebt. Door te mediteren, ook al is het maar 5 minuten per dag, word je minder beïnvloed door je gedachten en leer je je intuïtie sneller herkennen. En dat is nodig want:
Tip 2: Je gevoel is je kompas
Het is eigenlijk heel simpel. Als je een beslissing maakt, verplaats je aandacht dan naar je onderbuik en stel jezelf de vraag: “Voelt dit goed? Word ik enthousiast?” Zo ja, doe het dan! Zo niet, doe het niet. Heb je meerdere opties? Vraag jezelf dan af: “Wat voelt beter?” of “Waar heb ik het meeste zin in?” Kies op basis daarvan wat je gaat doen.
Tip 3: Begin klein
Bijvoorbeeld als je iets te drinken bestelt in een koffietentje, als je kiest of je aan de linker of rechterkant in de trein wilt zitten, of als je voor je kledingkast staat en je niet weet welke outfit je vandaag aan wilt doen. Zie het als een spel: dat houdt het luchtig en vooral heel erg fun!

Als je meer gaat leven vanuit je intuïtie ga je een gevoel van vrijheid ervaren die je nu misschien nog niet voor mogelijk houdt.  En: een – spreekwoordelijke – rijkdom that money can’t buy ;-). Nog een paar dingen om te onthouden:

Tip 4: Alleen JIJ weet wat jouw waarheid is
Ook al zijn de intenties van je ouders, je collega’s of beste vriendinnetjes nog zo goed bedoeld: zij voelen niet wat jij voelt. Niemand anders kan jou vertellen wat jouw intuïtie je vertelt. Adviezen zijn er om jou te helpen (en vaak: te beschermen), maar hoeven niet altijd het juiste voor jou te zijn.
Tip 5: Je ego gaat dit niet leuk vinden
Je intuïtie volgen kan heel spannend zijn voor je mind, die jou maar al te graag beschermt tegen alles wat onzeker voelt. Een gedachte zoals “dat gaat je toch niet lukken” is hier een mooi voorbeeld van. Blijven in een vertrouwde situatie is lekker veilig, maar kan je ook klein houden. Zie deze gedachten voor wat ze zijn, en zet alsnog een stap in de richting waarvan jouw intuïtie je vertelt dat hij juist is.
Tip 6: Emoties zijn niet hetzelfde als gevoel
Als laatste is het belangrijk dat je onderscheid maakt tussen emoties en gevoel. Emoties zijn wisselend en onvoorspelbaar en kun je door je hele lichaam voelen. Je intuïtie zit in je onderbuik en voelt veel stabieler aan. Maak dus geen keuzes als je merkt dat je emotioneel bent, maar neem eerst de tijd om rustig te worden voordat je overgaat tot een besluit.
Waarom het volgen van je intuïtie loont
In het begin heb ik mijn intuïtie vaak achter het behang willen plakken zodat ik veilig in mijn oude wereldje kon blijven functioneren. Maar ik leef ik nu met zoveel meer voldoening dan voorheen. Juist doordat ik naar mijn intuïtie heb leren luisteren voelt mijn leven weer net zo wonderlijk als dat van een kind.
Nu jij: welke boodschap wil jouw intuïtie jou vertellen?
Wat wil het universum jou laten zien? Welk verlangen stel je uit omdat het stiekem heel erg spannend voelt? Kijk eens wat er gebeurd als je juist daar meer aandacht aan gaat geven.

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top