fbpx

Lekker in je vel (blijven) zitten? De toekomst is vrouwelijk (ook voor jullie mannen!) en dit is waarom

Burnout_life_coach_millennials_Amsterdam

Voor mijn burn-out had ik nog nooit stilgestaan bij het idee dat jouw of mijn lichaam van de ene op de andere dag opeens kan zeggen: “zoek jij het maar lekker uit, ik doe het niet meer!”.
Bij het feit dat ieder lichaam een grens heeft. Lekker in je vel (blijven) zitten associeerde ik altijd met gezond eten en een paar keer per week hardlopen of naar de sportschool gaan. Ok, slapen was ook belangrijk, maar als ik een paar nachten wat minder uren pakte haalde ik dat later wel weer in.

Boy I was wrong!
En, zoals de piek in stress en burn-out cijfers onder millennials laten zien - 1 op 5 - met mij nog een heleboel anderen. Onder studenten liggen de cijfers trouwens nog hoger: 1 op 4. Waar gaat het dan fout, en belangrijker: hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze cijfers niet verder toenemen? Dat millennials juist lekkerder in hun vel gaan zitten, zich gelukkiger voelen en minder stress ervaren? Het begint bij het je bewust worden van het volgende:

We leven in een cultuur met een overkill aan mannelijke eigenschappen
Uhhh... wat? Let me explain. Ongeacht of je een man of een vrouw bent heb je zowel mannelijke als vrouwelijke kwaliteiten nodig om je lekker in je vel te blijven voelen. In de oosterse filosofie wordt dit ook wel yin (vrouwelijk) en yang (mannelijk) genoemd. Bij yang eigenschappen kan je denken aan in actie komen, hoge energie, vanuit je verstand leven en beslissingen maken, kortom: inspanning. Yin staat voor het tegenovergestelde: rust nemen, intuïtief handelen, ruimte maken voor je gevoel, zachtheid, compassie, ontspanning, naar binnen keren, oftewel: herstel.

De twee vullen elkaar aan; de een heeft de ander nodig om te bestaan. Het is heel fijn om actief te zijn, maar ontspanning zorgt ervoor dat je energiek in het leven kunt blijven staan. (nb: Ideze blog kun je lezen wat het effect op je lichaam is als deze twee niet in balans zijn).

En dit is waar het mis gaat: het gehalte vrouwelijke kwaliteiten is zo laag dat de balans tussen yin en yang zoek is
We leven vanuit een overheersende yang-mentaliteit en nemen te weinig rust. Social media, koffietjes met vriendinnetjes, etentje met je club of zus. Drie keer in de week sporten, topprestaties leveren in je full-time baan en het nastreven van een noemenswaardige carrière, vrijmibo’s op werk, afstudeerborrel hier, bruiloft daar, weekendje weg met je vriend of familie. Lekker doorgaan, 24/7 aanstaan (want: FOMO - fear of missing out), een picture perfect life op Instagram en daarbuiten, terwijl je jezelf continu vergelijkt met anderen die het altijd beter voor elkaar lijken te hebben. Om 's avonds vervolgens doodmoe op de bank te ploffen en de volgende dag weer lekker in hetzelfde patroon door te gaan.

Kijk eens naar het plaatje van jouw leven. Herkenbaar?

En... dat is op zich helemaal niet gek. Een actieve leefstijl wordt namelijk gefaciliteerd door onze omgeving
Tegenwoordig is alles meetbaar en willen we dingen sneller, efficiënter, en gemakkelijker. We worden op alle vlakken "ontzorgd". Foodora bezorgt je eten aan huis zodat je ‘s avonds nog lekker even door kunt werken, bol.com staat binnen 24 uur op de stoep met je nieuwe waterkoker en je Fitbit laat je weten dat je echt nog wat actiever moet zijn als je vandaag die 10.000 stappen wilt halen.

We gaan als collectief daardoor steeds beter op direct resultaat
Een vriendinnetje van me noemt dit resultaat “lekker”. En als het even tegenzit? Dan is er wel een quick fix voor handen die afleiding biedt en voor een korte-termijn oplossing zorgt: in tien minuten drie keer (doelloos) je Instagram checken, anyone?

Maar: in plaats van het leven onbezorgder te maken schiet deze leefstijl juist aan zijn doel - ontzorgen - voorbij
Echt uitrusten zonder enige vorm van afleiding is er tegenwoordig bijna niet meer bij. Daardoor raken we verwijderd van ons gevoel en daarmee van onze vrouwelijke, intuïtieve kant.
 Dit is de reden dat zoveel mensen, en met name millennials, uit balans en overprikkeld zijn. 

Het is dus tijd dat je jouw vrouwelijke eigenschappen veel meer gaat omarmen (yes, jullie ook mannen!)
Tijd maken voor echte ontspanning mag bovenaan de prioriteitenlijst komen te staan. Het is geen luiheid en het is niet voor softies, maar het is een voorwaarde om je lekker in je vel te (blijven) voelen. Waarderen hoe het is om zonder telefoon op de bank te hangen, lekker doelloos naar buiten te kijken, een middag de natuur in te gaan of vijf minuten per dag te mediteren is de sleutel tot jouw geluk.

Ik merk dat er een grote shift gaande is en steeds meer millennials zich hier bewust van zijn
Dat steeds meer millennials het heft in eigen handen nemen door juist minder te gaan doen in plaats van meer. Deze paradox omarmen en kwalitatieve keuzes maken. Ruimte maken voor hun vrouwelijke behoeftes en hun dominante mannelijke kant (tijdelijk) buitenspel zetten. Het is niet voor niets dat yin yogalessen zo populair zijn, steeds meer mensen in mijn omgeving Instagram van hun telefoon verwijderen en al hun notificaties uitzetten.

Mijn tip: volg je eigen definitie van succes in een prestatiemaatschappij waarin een goed CV, druk zijn en een fijn salaris met dito spaarrekening de afgelopen jaren zijn verheerlijkt
Want, zeg nou zelf: wat heb je aan money in the bank als je elke dag als een stresskip rondrent, en uiteindelijk met een burn-out op de bank thuis komt te zitten?

Doordat ik mijn vrouwelijke behoeftes mijn prioriteit heb gemaakt ben ik niet alleen herstelt van mijn burn-out, maar sta ik zoveel gelukkiger, positiever en energieker in het leven
Waar ik me vroeger liet leiden door mijn gedachten vaar ik nu op mijn intuïtie en laat ik mijn hoofd in dienst van mijn lichaam staan, in plaats van andersom. Niks is fijner dan dat!

In hoeverre maak jij ruimte voor jouw vrouwelijke eigenschappen? En wat is jouw definitie van succes?
Laat het me weten in de comments! 

Liefs,

Fleur

Ps. Wil je wel vaker een momentje voor jezelf inplannen maar weet je niet goed waar te beginnen? Download hier 3 gratis meditaties die ik voor je heb opgenomen om meer rust, vertrouwen en ontspanning te vinden.

Bronnen:

Wil je op de hoogte blijven?

2 reacties op “Lekker in je vel (blijven) zitten? De toekomst is vrouwelijk (ook voor jullie mannen!) en dit is waarom”

  1. Mooi geschreven Fleur! Het is eigenlijk de basis van alles; je gaat minder controle uitoefenen, beter luisteren naar anderen, je grenzen aangeven, begint bij luisteren naar jezelf en je gevoel. Yin yoga en niet 24/7 connected zijn, mediteren, journaling, helpt ontzettend

    1. Fleur Brunninkhuis

      Dank je Jen! Klopt inderdaad, het is echt de basis van alles. En journaling helpt inderdaad ook heel goed om echt even met jezelf te connecten in plaats van met de wereld om je heen. Liefs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top