fbpx

De 10 gelukspilaren & gratis handige tool om je NU minder gestrest te voelen

Burnout_life_coach_Amsterdam

Je kent het wel, van die momenten dat je je even meeega gestrest voelt.
Of sterker nog, langere periodes waarin je je gestrest voelt en niet goed weet hoe je ermee om moet gaan. Dingen zijn snel teveel, er spoken 300 to do’s door je hoofd en je hebt het gevoel dat alles nu af moet terwijl je het overzicht kwijt bent.

Hoe fijn zou het zijn als je op zo’n moment precies weet wat je moet doen om je nu, in dit moment, minder gestrest te gaan voelen?
Heel fijn, toch? Lees dan vooral verder!

Hieronder geef ik je in 5 simpele stappen een snelle, effectieve oplossing.

 1. Haal drie keer diep adem.
 2. Word je bewust van de 10 gelukspilaren in je leven.
 3. Creëer overzicht: print deze sheet en schrijf op waar en waardoor je je uit balans voelt.
 4. Stel concrete acties op die je NU kunt nemen om je stress te verlagen, de controle terug te nemen en je meer in balans te voelen.
 5. Zet de eerste stap (ga ze doen)!

Terug in de flow, doe je zo ;-).

1. Breathe
Het klinkt zo logisch, maar hoe vaak ga je juist door op het moment dat dingen je eigenlijk teveel zijn? Ja, vaak! Je ademhaling is een enorm mooie en krachtige tool die je helpt om even stil te staan, afstand te nemen van alles wat nog moet en je rust terug te vinden. Door bewust adem te halen verleg je je focus naar je lichaam en creëer je ruimte in je hoofd. Neem even de tijd en haal een paar keer diep adem.

2. Deze 10 pilaren bepalen grotendeels je geluk
Er zijn een aantal vlakken in je leven die je gevoel van balans, stabiliteit en daarmee je geluk grotendeels bepalen. Ik heb ze voor het gemak je 10 "gelukspilaren" genoemd. Dit zijn je:

 1. Gezondheid (sporten, eten, slaap, balans, rust)
 2. Relatie
 3. Familie
 4. Vriendinnen (je sociale netwerk)
 5. Inkomen (financiële vrijheid, het gevoel dat je geen financiële zorgen hebt)
 6. Huis
 7. Werk
 8. Zelfliefde (goed voor jezelf zorgen, lief zijn voor jezelf, spiritualiteit: net wat voor jou goed voelt)
 9. Vrije tijd
 10. Overig (mag je zelf invullen)

Het kan zijn dat jij je niet overal in herkend, of dat je een thema wilt toevoegen. Het gaat er in ieder geval om dat je je er bewust van wordt dat er een aantal belangrijke pijlers in je leven jouw balans en geluk grotendeels bepalen.

Samen vormen deze pilaren jouw basis.
In tijden dat je je goed voelt gaat het met de meeste van jouw "pilaren" ook heel goed. Daardoor voel je je stabiel en is je leven als een stevig kaartenhuis opgebouwd. Als dat op een vlak wat afneemt, vangen de overige 9 je op en houd je meestal voldoende draagkracht over. Dan kan je af en toe een stressmoment ervaren, maar voel je je over het algemeen relaxed en goed in balans.

Zodra er meerdere aspecten in je leven onzeker worden kan het zijn dat je stressniveau oploopt en je je minder happy voelt. Zeker als het gaat om dingen zoals je familie, werk of gezondheid. Daarnaast: als je in verhouding heel erg investeert in bijvoorbeeld je werk, lever je vaak in op een ander vlak, zoals je gezondheid of je relatie. En daardoor kan je (nog) verder uit balans raken.

Dat is helemaal niet erg, zolang je je er maar bewust van bent - want daardoor kan je gerichte actie nemen!

3. Creëer overzicht: print deze sheet en maak je stressors inzichtelijk
Of je nou grote of kleine stressmomenten ervaart - van langere of kortere duur - deze sheet gaat je helpen! Geef elk thema een score van 0-10 op basis van waar je nu staat, waarbij 0 het minste happy is en 10 helemaal in balans (kolom 2). Zo kan je duidelijk zien waar je vastzit en waar je aandacht aan wilt besteden.

4. Stel concrete acties op die je NU kunt nemen om je stress te verlagen

 • Kijk naar de thema’s en rank ze op prioriteit (kolom 3). Het thema met het laagste cijfer krijgt een 1, het thema met het hoogste cijfer een 10. Zo zie je duidelijk waar in je leven je het meeste stress ervaart en dus de meeste winst kan behalen.
 • Focus je op het thema met jouw #1 prioriteit en stel jezelf 3 vragen:
 1. “Waardoor ben ik gestresst?” (kolom 4)
 2. “Wat kan ik NU doen om hier een positieve verandering in aan te brengen? / "Wat heb ik nodig?".
 3. “Wat kan ik nog meer doen zodat ik me hier minder gestrest over ga voelen?”.

Schrijf zoveel mogelijk stappen op die je kunt bedenken in kolom 5. Doe dit in de volgende vorm:

 • “Ik ga….” gevolgd door wat je gaat doen en voor wanneer je het gaat doen. Maak het zo concreet mogelijk.
 • Bijvoorbeeld: “ik ga vanaf nu elke ochtend voor mijn ontbijt 10 minuten voor mezelf inplannen om te mediteren” of “voor vrijdag 12 oktober ga ik mijn sollicitatie voor die nieuwe baan uitsturen.”
 • Doe dit voor alle andere thema’s, zodat je een mooi overzicht met actiepunten krijgt.

Door je leven op deze manier in kaart te brengen creëer je én een groter gevoel van bewustzijn en controle, én veel meer rust in je hoofd (want je gedachten staan nu netjes onder elkaar op papier). Waarschijnlijk merk je meteen dat dit je ruimte en een gevoel van opluchting geeft. En dat brengt je bij de laatste stap…

5. Ga het doen (zet de eerste stap)!
Je weet nu precies waar je stressgevoel vandaan komt en welke actie je kunt nemen om je nu, op dit moment, rustiger en minder gestrest te gaan voelen. Ga dat dus doen! Zet de eerste stap, dan de tweede stap, de derde stap, etcetera. Je zult merken hoeveel ruimte en energie het je geeft als je daadwerkelijk actie onderneemt.

Niet onbelangrijk: “in actie komen” kan ook betekenen dat je iets juist NIET doet of minder gaat doen. Het hoeft dus niet over een actieve handeling te gaan. Je kan bijv. besluiten om alleen nog maar naar etentjes met vriendinnen te gaan als het je energie oplevert, en op deze manier je sociale leven kwalitatiever te maken.

Je hebt veel meer controle dan je zelf vaak denkt.
Zelfs als je het gevoel hebt dat je ergens geen controle over hebt kun je positieve actie ondernemen. Stel je voor: je zus heeft een burn-out, je weet eigenlijk niet goed hoe je daar mee om moet gaan en maakt je zorgen. Stel jezelf dan de vraag: “Wat zou mij nu het meeste helpen zodat ik me minder zorgen over mijn zus ga maken?”.

Wees dankbaar voor wat er al wél goed gaat.
Nu je inzichtelijk hebt gemaakt wat je onzekerheden of stresspunten zijn, kan je onderaan je sheet 3 dingen opschrijven die op dit moment al wel goed gaan en waar je je dankbaar, blij en tevreden over voelt. Dat zijn er vaak meer dan je denkt!

Repeat, repeat, repeat.
Merk je dat je na een tijdje weer in de automatische piloot schiet? Herhaal deze oefening zo vaak als je wilt zodat het op een gegeven moment je second nature wordt. Blijf je bewust van wat voor jou op dit moment belangrijk is, stel je prioriteiten en volg ze op.

TIP: Last but not least, als je echt geen tijd hebt...
Wil je nu meteen minder stress ervaren zonder de sheet in te vullen, stel jezelf dan deze simpele maar krachtige vraag: "Welke ene stap kan ik NU nemen om meer rust in mijn leven te creëren?" (en ga het doen ;-)).

Ik hoop dat dit je helpt! Leuk als je me even laat weten hoe het gegaan is. Let's do this!

Liefs,

Fleur

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top