fbpx

Boost je zelfliefde (1): 5 tips omdat jij het verdient om van jezelf te houden

Burnout_life_coach_Amsterdam

"Be softer with you, you are a breathing thing, a memory to someone, a home to a life" - Nayyirah Waheed

Wil jij je lekker in je vel voelen, een fijne relatie hebben, werk doen dat je voldoening geeft en heel gelukkig zijn met jezelf?
Maar merk je dat je vaak last hebt van stress, dat je vastzit of tegen een burn-out aanloopt?

Stel jezelf dan deze vraag: “Hoe zit het met mijn zelfliefde?”

Zelfliefde is het aller-, allerbelangrijkste dat er is
Ja, lees dat nog maar een keer.

Zelfliefde is het aller-, allerbelangrijkste dat er is.

Alles begint met jou
Hoe happy je bent met je leven is een weerspiegeling van hoeveel jij van jezelf houdt. Het is te zien in je gezondheid, de energie die je uitstraalt, de kwaliteit van je vriendschappen, hoe blij je bent met je werk en vooral: hoe gelukkig je bent met jezelf. Het bepaalt hoe sterk je in je schoenen staat. Het is de basis van alles, en daarom iets wat dagelijks je aandacht verdiend.

Maar: van jezelf houden is makkelijker gezegd dan gedaan
Het is een onderwerp dat heel veel terugkomt in mijn coachings. Iets dat op papier zo simpel lijkt maar zo verdomde lastig kan zijn. En waar ik zelf ook bewust veel aandacht aan besteed.

In deze zelfliefde blog (deel 1) geef ik je 5 tips om je zelfliefde een boost te geven en echt van jezelf te gaan houden
Omdat iedereen, en ook jij, het verdiend om je gelukkig te voelen en een leven te leiden waar je echt happy van wordt!

1. Maak zelfliefde (en daarmee jezelf) je #1 prioriteit
Jij bent het ZO waard om je goed te voelen. Zoals eerder beschreven in deze blog is goed voor jezelf zorgen het meest liefdevolle wat je voor jezelf én de mensen om je heen kunt doen.

You can't poor from an empty cup. Fill your own cup first, and then shower your love on others :-).

Tip: Besluit dat je zelfliefde jouw #1 prioriteit maakt en neem daar 100% verantwoordelijkheid voor. Door dit te doen zal je merken dat er iets in je gaat shiften. Voor mij zorgde deze keuze voor een doorbraak in mijn burn-out. Niemand anders kan dit voor je doen - you’ve got the power!

2. Vraag jezelf wat JIJ nodig hebt
Ben je loyaal, een echte helper en is pleaser je middle name? Ben je vaker met andere mensen bezig dan met jezelf? Dan is het juist voor jou heel belangrijk om je bewust te worden van wat JIJ nodig hebt. Of je wel energie krijgt van dat koffietje met die ene vriendin, of je wel echt dat extra project op werk erbij kan doen en of je perse vier keer per week in de sportschool wilt staan.

Hoe vaak zeg je wel niet ja tegen iets wat je eigenlijk meer energie kost dan dat het je geeft? Ga je over je grenzen heen om anderen te vriend te houden? Doe je iets omdat je denkt dat anderen het van je verwachten?

Zelfliefde_blog_lief_leven

"Nee zeggen tegen een ander is JA zeggen tegen jezelf" (Afbeelding: www.liefleven.com)

Tijdens mijn burn-out was dit mijn grootste uitdaging en leerpunt. Hoe vaak ik, vooral in het begin, wel niet ja heb gezegd tegen iets, me vervolgens helemaal gestrest voelde en het uiteindelijk toch afzegde. De opluchting die ik daarna voelde was zo fijn, en voor mij het bewijs dat ik de juiste keuze had gemaakt. Een last die van mijn schouders viel.

Tip: Kijk voor jezelf wat je op dit moment energie geeft en wat niet. Vraag jezelf bij elke beslissing: 1) “Wat wil ik zelf, heb ik hier echt behoefte aan?”, 2) “Wat brengt me dit?”, en 3) “Hoe voelt dit?”. En maak dan je keuze.

3. Van FOMO naar JOMO: relativeer en zoom uit
Dit inzicht is heel fijn als je wel eens last heb van FOMO (jawel: the Fear Of Missing Out): we maken dingen vaak veel belangrijk dan ze zijn. De wereld draait echt wel door als je een keer een feestje overslaat. Ga je over drie jaar nog terugdenken aan dit moment? En als je 95 bent, baal je dan dat je deze keuze hebt gemaakt? Kleine kans dat je het je überhaupt nog zal herinneren.

Tip: Relativeer en zoom uit. Realiseer je hoe fijn het is om juist niet overal bij te hoeven zijn, en wat je allemaal kunt doen met de tijd en ruimte die dan ontstaat. The Joy Of Missing Out. Heerlijk toch?

4. Self-care = self-love
Goed voor jezelf zorgen = van jezelf houden. Zo simpel is het. Dat betekent dat je een avondje op de bank prioriteit mag geven boven die afstudeerborrel of vrijmibo op werk. Maar ook dat je een bosje bloemen voor jezelf mag kopen als je gesolliciteerd hebt voor die nieuwe baan (ongeacht de uitkomst!), of jezelf mag trakteren op een koffietje of bananencake (dat laatste doe ik altijd en daar word ik héél gelukkig van).

Maar het zit ‘m ook in dagelijkse kleine dingen: 10 minuten ‘s ochtends voor jezelf vrij plannen om te mediteren is een vorm van self-care. Een fijne geurkaars naast je bed zetten is dat ook. Je gedachten opschrijven en reflecteren hoe het met je is, ook.

Tip: Kijk heel eerlijk hoe vaak jij nu tijd vrij maakt voor jezelf. Een keer per week, elke dag, bijna nooit? Wat zou je willen? Plan dat in.

5. Verbind je met je inner child
De meeste mensen, en met name vrouwen, zijn heel goed in het zorgen voor anderen. Maar voor zichzelf - not so much. Herkenbaar? Wat kan helpen is om contact te leggen met je inner child - het kind in jou - en je af te vragen wat zij jou zou toewensen.

Voor mij doet deze oefening altijd wonderen. Het antwoord dat je krijgt is namelijk het meest wijze, oprechte en liefdevolle wat er is. 

Tip: Zoek een foto op van jezelf als 3-jarig meisje, kijk ernaar en vraag je af welk advies zij jou nu zou geven. Wat wil je innerlijke kind, jouw jonge ik, je vertellen? Kijk maar eens wat er naar boven komt. 

Het tweede deel van de zelfliefde tips deel ik binnenkort in een volgende blog
Als je deze tips leest en denkt: leuk, maar ik vind dit veel te spannend en ben bang dat me dit alleen niet lukt, laat het me dan vooral weten. Zelfliefde kost tijd en oefening om op te bouwen en te onderhouden. Ik kan je daar altijd bij helpen.

Weet altijd waar je het voor doet
Jij bent je gezondheid, het geluk in je werk, het succes van je business. Jij bent de kwaliteit van je relaties en je vriendschappen. Alles begint met jou.

Wat is jouw favoriete tip? Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten in de comments.

Liefs,

Fleur

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven?

2 reacties op “Boost je zelfliefde (1): 5 tips omdat jij het verdient om van jezelf te houden”

  1. Hey Fleur,
    Mooie en herkenbare blog. Ik heb ze allemaal al wel doorlopen.
    Begin beter te luisteren naar mezelf. Recentelijk weer stappen gezet.
    Met jezelf leren omgaan blijft een voortdurend proces.
    Heel fijn dat je mensen daar zo goed op wijst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top