fbpx

Begin je met mediteren? Deze 5 tips helpen je op weg!

Fleur_mediteren
Je hoort het waarschijnlijk steeds vaker om je heen: mensen die, net zoals ik, verliefd zijn op mediteren. Wil je ook beginnen met mediteren, maar weet je niet goed hoe? Deze tips helpen je op weg!
1. Zorg ervoor dat je een comfortabele houding aanneemt
Je houding is een van de belangrijkste dingen om mee te beginnen. Zorg dat je een fijne positie inneemt waarin je een aantal minuten comfortabel kan blijven zitten.
  • Zit op een kussen met je benen in kleermakerszit (zorg ervoor dat je knieën lager zijn dan je heupen. Als je knieen gevoelig zijn kan je ze met kussens ondersteunen).
  • Zit op een stoel, met je onderrug tegen de rugleuning en plaats je voeten stevig op de grond.
  • Lig op een matje of op de bank. Als je merkt dat je in slaap valt, kom dan zitten.
2. Begin met korte, geleide meditaties
Mediteren kan in het begin wat onwennig aanvoelen. Kies daarom voor korte, geleide meditaties, van 3-6 minuten. Door te luisteren naar de stem van een ander heb je meer houvast en raak je op een fijne manier vertrouwd met meditatie.
3. Je gedachten mogen er zijn
Als je mediteert train je je aandachtsspier. Het afdwalen van je aandacht, bijvoorbeeld naar een gedachte, is heel normaal en onderdeel van de oefening. Duw je gedachten dus niet weg, maar merk ze op en verplaats je aandacht weer terug naar jezelf.
4. Wees aardig voor jezelf
Je kan meditatie niet fout doen. Sterker nog, alles wat je doet is goed. Mocht je merken dat je een mening hebt over de manier waarop je mediteert, herinner jezelf er dan aan dat niks verkeerd is. En geef jezelf juist een compliment, want je bent het maar wel mooi gaan doen.
5. Probeer verschillende vormen van meditatie uit
Het kan zijn dat je voor het eerst mediteert en niet zo enthousiast bent. Goed nieuws: er zijn vele vormen van meditatie. Een ander type meditatie sluit misschien veel beter bij je aan. Probeer het uit en kijk wat voor type meditatie bij jou past!

Ben je op zoek naar korte, geleide meditaties? Ik heb er een aantal voor je opgenomen! Beluister ze hier. 

Sharing is caring
Vind je dit een leuke blog, of ken je iemand die ook wil beginnen met mediteren en deze tips goed kan gebruiken? Laat een reactie achter in de comments (ik vind het leuk om van je te horen) en deel 'm op social media!

Wil je op de hoogte blijven?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top