Doen waar je van droomt: 6 tips om jouw angst de baas te zijn

Burnout_life_coach_Amsterdam

 “I learned that courage was not the absence of fear, but the triumph over it. The brave man is not he who does not feel afraid, but he who conquers that fear.”

- Nelson Mandela

Afgelopen week realiseerde ik me hoeveel angst ik de afgelopen tijd heb gekend en gevoeld.
Ik had er nooit bij stilgestaan dat het starten van mijn eigen business zo spannend kon zijn. Om mijn boodschap te verspreiden moet ik namelijk continu buiten mijn comfort zone gaan, mijzelf laten zien en me kwetsbaar opstellen. Tegelijkertijd wil ik het zo goed doen, hoop ik dat mensen het leuk vinden en dat ik echt van betekenis kan zijn. Combineer dat met een vooralsnog niet heel zeker inkomen en een (onverwacht) grote hoeveelheid liefdesverdriet en tja, je hebt de ideale voedingsbodem om je kwetsbaar te voelen en aan jezelf te gaan twijfelen.

Voor mij heeft angst een hele nieuwe dimensie gekregen, maar wel eentje die ik nu veel beter begrijp en die ik, hoe uitdagend soms ook, dankbaar ben.
Dankbaar omdat ik zo ontzettend veel over mezelf geleerd heb de afgelopen tijd, waardoor ik nu heel goed weet hoe ik ermee om kan gaan. Een ding is zeker: ik zou het nooit aan mezelf kunnen verkopen als angst me ervan zou weerhouden om te doen waar ik zo in geloof. En dus ga ik door. Met het inspireren van millennials om bewuster en gelukkiger in het leven te staan en stress en burn-out te verminderen. Met het geven van workshops en presentaties bij bedrijven, het dagelijks posten op social media (ik ben net begonnen met Instagram stories en vind het nog steeds mega spannend), het schrijven van blogs en het opzoeken van de media.

Had ik dit ooit verwacht toen ik mijn vaste baan opzegde? Nee. Leer ik veel? Ja! Is het makkelijk? Niet altijd... Zou ik het nu weer doen? Ja, 100%.

In deze blog geef ik je 6 tips om jouw angst de baas te zijn en te doen waar je van droomt.

Ik deel met je:

  • Waarom het normaal is om angst te hebben;
  • Hoe je er mee om kan gaan;
  • Wat er gebeurt als je jouw angst je BFF maakt.
  1. Iedereen kent angst

Het is een fabeltje dat sommige mensen geen angsten kennen. De meest succesvolle ondernemers zijn allemaal met niks begonnen, maar hebben geleerd hoe ze voorbij hun angst kunnen bewegen. Van de buitenkant ziet het er misschien heel smooth uit, maar geloof me: er gaat heel veel inner work aan vooraf. 🙂

  1. Wil je jezelf blijven ontwikkelen? Dan moet je door je angst heen

Faalangst, verlatingsangst, angst om (niet) gezien te worden, en ga zo maar door. Evolutionair gezien heeft angst een beschermende rol en helpt het ons om te overleven. Tegelijkertijd werkt het ook beperkend, want als je altijd maar bij het oude blijft, ontwikkel je geen nieuwe patronen en sta je stil. Leef je niet volledig.

Als mens willen we juist groeien, evolueren, onszelf continu blijven ontwikkelen. En dat kan alleen als je je angsten onder ogen komt en buiten je vertrouwde bubbeltje beweegt. Het geheim is eigenlijk heel simpel: je angsten erkennen, ze recht aankijken en alsnog de eerste stap richting je doel zetten.

  1. Zet kleine stappen, one step at a time

Ik weet hoe verlammend angst kan zijn. Als je te grote stappen buiten je comfortzone zet of teveel nieuwe dingen tegelijkertijd doet die allemaal heel spannend zijn, dan gaat je systeem op slot. Geloof me, ik maak soms zo’n snelle groei door dat ik mezelf het liefste terugtrek onder een dekentje op de bank en geen stap meer zet. Dan voel ik gewoon: ik doe het niet. Het is te spannend.

In mijn coachingsgesprekken komt dit vaak terug. Door een stappenplan op te stellen om je doel te bereiken en zo je angst de baas te kunnen zijn, heb je zoveel meer controle dan je denkt. Het allerbelangrijkste is dat je relatief kleine stappen zet, die ongeveer 20% buiten je comfortzone liggen en precies groot genoeg aanvoelen. Op deze manier maak je de stappen behapbaar en werk je naar je doel toe.

Als ik teveel weerstand bij mezelf merk dan weet ik meteen: ok Fleur, de stappen moeten kleiner. Dus kijk ik wat ik op dat moment kan doen om vooruit te komen zonder dat ik op slot schiet. En ja, het werkt!

  1. Magic happens on the other side of fear

Stel je jouw droom scenario eens voor. Jouw droomleven. Hoe zou dat eruit zien? Geef je duiklessen op Fiji? Werk je in een orang oetan opvang op Borneo? Of wil je een kinderboek schrijven vanuit je appartement in Haarlem?

Doe je het ook? En zo nee, wat houdt jou tegen? Is dat terecht?

"Fear has killed more dreams than failure ever will."

Ik vind dit zo’n mooie quote. Als er een ding heel erg waar is dan is dit het wel: je kan niet verwachten een fantastisch leven te leiden als je niet bereid bent om buitengewone actie te ondernemen. En dat betekent - jawel (voel je ‘m al?) - een beweging maken buiten je comfort zone.

  1. Relativeer

Nog niet overtuigd? Stel jezelf ook eens de volgende vragen: Wat kan er nou echt, in het allerergste geval, gebeuren als je doet waar je nu angst voor voelt? Als dit de laatste dag is dat je leeft, zou je het dan nog niet doen? Heb je dan wel het gevoel dat je echt geleefd hebt? En is je angst wel echt zo terecht als je denkt dat hij is, of maak je het in je hoofd groter doordat je geen actie neemt?

Daarnaast geloof ik heilig in het volgende: zonder lows bestaan er geen highs. Dat geldt ook voor angst. Als alles easy peasy was, dan zou het leven een stuk minder spannend zijn. Dan zou iedereen Tony Robbins, of Steve Jobs, of Oprah Winfrey zijn. Om een onoverwinnelijk gevoel te kunnen ervaren is er nou eenmaal een tegenhanger nodig.

Heb je wel eens iets gedaan dat je eigenlijk heel spannend vond? Wat voor gevoel gaf je dat? Amazing, toch?

  1. Maak je angst je BFF

Jouw angst laat je precies zien waar je ruimte hebt om te helen of te groeien. Met andere woorden, je angst heeft het eigenlijk het beste met je voor. Het is een spiegel voor jouw groeikansen. Als je het zo ziet, komt je angst opeens in een veel positiever daglicht te staan. En voelt het al een stuk minder eng.

Als ik weer naar mezelf kijk klopt dat helemaal. Na het herstel van mijn burn-out heb ik niet meer zoveel over mezelf geleerd als in de afgelopen maanden. En nee, dat is niet altijd makkelijk, maar ik groei wel. Dus: omarm je angst, zie het als een groeikans en denk het om. Stiekem wil je angst jou de beste versie van jezelf laten zien :-).

Ik hoop dat je hier wat aan hebt en dat het je helpt om voorbij jouw angst te bewegen, of het in ieder geval in perspectief te zetten. Wil je ondersteuning, laat het me dan vooral weten. Ik coach je heel graag.

Liefs,

Fleur

Ps. Vind je dit een leuke blog, of ken je iemand die dit zeker moet lezen? Deel 'm dan op social media of laat een reactie achter in de comments!

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *